Co zrobić z przejrzałych bananów? TOP 5 Pomysłów
Dojrzałe banany to owoc, na wykorzystanie którego większość z nas ma sporo pomysłów. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda z bananami przejrzałymi, które przestają wyglądać apetycznie. Co zrobić z przejrzałych bananów? Czy można jeszcze wykorzystać je, by stworzyć coś naprawdę dobrego? Podpowiadamy, jak wykorzystać brązowe banany, by nie musieć wyrzucać ich do kosza.
Dojrzały banan przepisy dla każdego
Co można zrobić z przejrzałych bananów? Okazuje się, że możliwości jest naprawdę wiele. Jeśli chodzi o dojrzały banan przepisy są mocno zróżnicowane – od delikatnych placuszków na śniadanie, przez pyszne ciasta na deser, aż po koktajle, które idealnie zaspokoją pragnienie w gorące, letnie dni.
Ciekawy pomysłem na to, co zrobić z przejrzałych bananów, będzie ciasto z bananami. Aby przygotować ciasto z dojrzałych bananów, należy dysponować 3 sztukami owoców oraz taką samą ilością jajek. Przyda się również 300 g mąki pszennej, 100 ml oleju rzepakowego, 50 g cukru, niepełna szklanka mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz tabliczka gorzkiej czekolady. Zmieszaj mleko, czekoladę i 2 banany, podgrzewając je w jednym garnku, aż czekolada się rozpuści. W innej misce ubij jajka z cukrem, wlewając również powoli czekoladową miksturę. Teraz możesz już dołączyć mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki i umieść je w keksówce. Co zrobić z pozostałym bananem? Przekrój go na pół i połóż na wierzchu ciasta. Całość piecz niecałą godzinę w temperaturze 180˚C. To proste ciasto z bananami to świetny sposób na to, jak wykorzystać dojrzałe banany, zanim wylądują one w koszu na śmieci.
Niezwykle ciekawym pomysłem na to, co można zrobić z dojrzałych bananów, jest również chlebek bananowy. Aby go przygotować, potrzebujesz czterech naprawdę przejrzałych bananów, 2 jajka, 125 ml oleju, łyżeczkę proszku do pieczenia, 300 g mąki pszennej oraz 150 g cukru. Banany należy rozgnieść widelcem i wymieszać z cukrem oraz połączyć z jajkami i olejem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć przy pomocy intensywnego mieszania. Tak przygotowaną masę należy piec w keksówce niespełna godzinę w temperaturze 180˚C. Smacznego!
Czy bardzo dojrzałe banany są jadalne?
Jak udowodniono w badaniach, bardzo dojrzałe banany cechują się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Wpływają one pozytywnie na odporność oraz aktywizują białe krwinki, dzięki czemu organizm zdecydowanie lepiej radzi sobie z infekcjami. Ciemne banany z czarnymi kropkami bardzo często wyrzucane są do kosza. Zupełnie bez potrzeby, gdyż w brązowych kropkach zawarta jest substancja, wspomagająca walkę z komórkami rakowymi. Wbrew pozorom, brązowe plamy wcale nie oznaczają, że owoc nie nadaje się już do spożycia. Dojrzałe banany zaspokajają łaknienie, a wiedząc, jak wykorzystać dojrzałe banany w komponowaniu posiłków, możemy uzyskać pełnowartościowe danie, zaspokajające głód na długi czas. Co ważne, dojrzałe banany są nie tylko zdrowe, ale również i bardzo smaczne. Następnym razem, zamiast wyrzucać owoce do kosza, dowiedz się, co zrobić z przejrzałych bananów i korzystaj w pełni z ich właściwości.
Co można zrobić z bananów na szybko
Poszukując inspiracji na to, co zrobić z przejrzałymi bananami, warto rozważyć przygotowanie z nich orzeźwiającego koktajlu. Jego przyrządzenie zajmie tylko kilka minut, a smak z pewnością pokocha większość domowników. Do przygotowania takiego koktajlu będą potrzebne dwa dojrzałe banany, a także szklanka jogurtu i soku jabłkowego oraz sok, wyciśnięty z połówki cytryny. Średniej wielkości banany należy obrać oaz oczyścić je z włókien. W naczyniu należy też umieścić pozostałe składniki. Całość najlepiej zblendować przy pomocy blendera kielichowego. Szklanka jogurtu nada koktajlowi gęstości, choć można ją wymienić np. na szklankę ulubionego mleka lub maślanki naturalnej. Taki koktajl to świetny pomysł na to, co zrobić z bananów na szybko.
Doskonałym pomysłem na potrawy z bananów będą również placuszki, które zjeść można na śniadanie lub kolację. Ich przygotowanie także zajmie zaledwie kilka minut, a pozwoli w znakomity sposób wykorzystać dojrzałe banany przepis wymaga jeszcze przygotowania 2 łyżek masła, pół szklanki mleka, szklanki mąki oraz jednego jajka. Banana rozgnieć widelcem i połącz z roztrzepanym jajkiem i roztopionym masłem. Do takiej mikstury możesz już wlać mleko, delikatnie mieszając. Kolejnym etapem będzie dodanie mąki. Teraz możesz już usmażyć placki na patelni bez tłuszczu. Wystarczy ok. 2 minuty z każdej strony, by móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Innym sprawdzonym sposobem na to, co można zrobić z bananów na szybko, jest domowy budyń bananowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować 3 dojrzałe banany, 2 szklanki mleka, 4 łyżki wody i tyle samo łyżek mąki ziemniaczanej oraz 50 g cukru. Przyda się również nieco soku z cytryny, dzięki któremu banany nie ściemnieją. Jak wykorzystać przejrzałe banany w ten sposób? Wystarczy, że zmiksujesz je z mlekiem oraz sokiem z cytryny. Potrzebujesz zaledwie kilka kropel, by zachowały one swój naturalny wygląd. Z kolei mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z wodą. Banany zmiksowane z mlekiem można już postawić na ogniu. Po pewnym czasie należy dodać cukier, a całość zagotować. To będzie dobry moment, by wlać do mikstury mąkę z wodą. Teraz skup się na szybkim mieszaniu, by w budyniu nie utworzyły się grudki. Z podanych proporcji otrzymasz 4 miseczki budyniu, które możesz dodatkowo udekorować owocami.
Po czym poznać że banan jest zepsuty?
Aby dowiedzieć się czy banan w dalszym ciągu będzie nadawał się do spożycia, trzeba go dokładnie obejrzeć. Oznaką zepsutego owocu będzie czarna skórka lub pleśń, widoczna na jego zewnętrznej powłoce. Wyrzuć banany również wtedy, gdy wokół nich zaczynają gromadzić się muszki, a z wnętrza wycieka płyn.
Kiedy banany są najzdrowsze?
Banany zielone, czyli takie, które jeszcze nie do końca dojrzały, cechuje niski indeks glikemiczny. Nie powodują one wyrzutów cukru, dzięki czemu mogą je zjadać osoby z cukrzycą. Z kolei żółte banany są cennym źródłem antyoksydantów. Prozdrowotne właściwości posiadają również ciemne banany, choć należy dokładnie przyjrzeć się im przed konsumpcją, by nie zjeść zepsutego owocu.
Artykuł naprawdę dobry merytorycznie.